Ovce

Zaměřujeme se na chov plemenných ovcí Zwartbles a Bergschaf a neplemenných Romanovek. Naše ovečky bydlí v samostatné salaši, kam mají volný přístup 24 hodin denně. V létě jim poskytuje úkryt před sluncem, v zimě zase před sněhovou vánicí či extremními mrazy. Všechny naše bahnice rodí v salaši, navíc i v samostatném boxíku, kde následně zůstavají několik dní i s narozenými jehňaty. Je jim tak možné věnovat individuální péči, která se nám vrací na téměř 100% odchovu narozených jehňat.Všechny ovce jsou zvyklé na každodenní kontakt s lidmi a v případě nenadálé udalosti je případné chycení ovečky záležitostí několika vteřin.

  • Krmení

Ovce jsou chované celoročně na pastvinách. Na jaře, podzim a v zimě dokrmované senem a jádrem. V létě a podzim navíc mají přístup i k ovoci, které nijak neomezujeme. Od září do března dokrmujeme i mrkví, která je pro velký obsah vitamínu a beta karotenu ideálním doplňkem jejich jídelníčku. U březích bahnic pomáhá navíc zlepšit i kvalitu a množství mateřského mléka.

  • Vakcinace a odčervování

Odčervujeme několikrát během roku. Pravidelně před začátkem pastevní sezóny, v jejím průběhu a na jejím konci. Preparáty průběžně střídáme. Ovečky jsou pravidelně očkovány. Po našich zkušenostech jsme doplnili očkování o tetanus a v současnosti nadstandardně vakcinujeme přípravkem "Heptavac P+", který pokrývá i clostridie a pasteruellu. V letních měsícich pomáháme ovečkám i proti hmyzu a dalším parazitům aplikací "SPOT ON".

Péče o ovce

Před příchodem teplých měsíců jsou všechny ovce stříhány a jsou jim upravovány paznehty.

Hospodářství, registrace zvířat a kontrola užitkovosti

Naše stádo je zapojeno do kontroly užitkovosti a ovečkám je každoročně odebírána a kontrolována krev.

Informace, rady, naše zkušenosti jsou popsány v těchto článcích: 

Naše letošní únorová nadílka. Za 17 dní 30 jehňátek, z toho jedny paterčata a hodně párečků holka a kluk :)

Ovečky tohoto plemene jsou velmi líbivé a charakterově předčí všechny ostatní plemena, ale je jich v Čechách hrozně málo. Pár menších chovatelů má nějaké kříženky, pak tu je jeden velký chovatel se zjištěnou nemocí Maedi Visna. A kde nic tu nic, v Železných horách v malém ranči se zrodila myšlenka, chov Bergschaf rozšířit. Asi jsme netušili, na jak...

Cílem této stránky není "nauku" o ovcích, ale nabízíme Vám zde několik zajímavostí, které jsme postupem času vypátrali a nás osobně zaujaly. Rádi tyto informace budeme rozšiřovat i o Vaše podněty ... takže neváhejte a pište - ranchjesi@gmail.com.:-)

Vendulka- narozena 26.3. 2010 u pana Pohorského ve Lhůtě u Vysokého Mýta, zakoupena v roce 2010, od roku 2011 nám dává pravidelně po dvou až třech jehňatech za rok, nejlepší dojnice a povahově miláček.

Níže najdete informace o: beran ve stádě, nechtěný odstav jehněte, příměť pysková

Polojemnovlnné, polorané plemeno velkého tělesného rámce, kombinovaného užitkového typu s dobrou mléčností a masnou užitkovostí. Plemeno bylo vyšlechtěno v Nizozemsku v provincii Drenthe z místního plemene schoonebeeker za přispění plemene texel a ovce fríské. Do ČR byly první kusy dovezeny v polovině 90. let minulého století.Název "Zwartbles"...

Polohrubovlnné plemeno s trojstrannou užitkovostí, které je nejvíce početně rozšířeno v alpské části Německa, Rakouska a Itálie. Je velkého tělesného rámce, uši dlouhé, široké a svislé. Bílá smíšená splývavá vlna má sortiment CD-DE (33-40 µm). V rámci plemene se chová i ráz hnědý. Hlava bílého plemene je dlouhá, úzká a klabonosá. Obě pohlaví jsou...